Slovenské banky menia od budúceho mesiaca poplatky za služby

10.07.2013 Bratislava

Bratislava 10. júla (TASR) - Slovenské banky od budúceho mesiaca menia sadzobníky svojich poplatkov. Nové cenníky budú mať zatiaľ len tri banky, a to Poštová banka, OTP Banka Slovensko a Slovenská sporiteľňa. Pri niektorých typoch produktov zvýšenie cien za služby zdôvodňujú najmä rastúcimi nákladmi pri danom type transakcií. "Zvyšovanie poplatkov môže má rôzne formy. Príkladom je napríklad úprava podmienok pre poskytovanie zliav z poplatku za vedenie bežného účtu alebo balíka," tvrdí odborník portálu Finančná hitparáda Maroš Ovčarík.

Väčšie zmeny od budúceho mesiaca tak čakajú klientov OTP Banky. Poplatky zvyšuje pri balíkoch služieb BASE, otp SENIOR konte, pri vydaní platobných debetných kariet, ale aj pri tuzemských platobných stykoch. "Poplatky za balíky služieb boli mierne zvýšené po dlhšom čase a ide o reakciu na zvyšujúce sa náklady banky súvisiace so širokou ponukou služieb a transakcií, ktoré sú zahrnuté v týchto balíkoch," vysvetľuje PR špecialista OTP Banky Martin Šabo. Banka pristúpila aj k navýšeniu poplatku za elektronické platobné karty vydané mimo balíkov služieb. "Nedotkne sa to ale klientov, ktorí majú v banke zriadený účet s balíkom služieb a v prípade, že využívajú karty zahrnuté v ňom," vysvetľuje Šabo a zároveň pripomína, že klienti aj naďalej majú šancu získať zľavy na služby v banke v rámci vernostného programu.

Slovenská sporiteľňa zase mení cenníky pri osobnom účte, mierne stúpnu poplatky aj za vedenie účtu pri sporožíre. Okrem toho od budúceho mesiaca vzrastie aj poplatok za cezhraničnú konverziu na dve percentá z transakcie z predchádzajúceho jedného percenta. "Dôvodom zmeny poplatku je rast nákladov pri tomto type transakcií. Zmeny v sadzobníku ovplyvňuje zavádzanie nových produktov, tiež sa snažíme reagovať na potreby klientov," približuje hovorca banky Štefan Frimmer. Zároveň pripomína, že poplatok za vedenie osobného účtu nemenili štyri roky. Rovnako ako v OTP Banke však aj klienti Slovenskej sporiteľne od augusta získajú vyššie benefity napríklad za platbu kartou.

Poštová banka mení od 10. augusta poplatky za vedenie účtu v cudzej mene, mierne zdražejú aj výpisy z účtov a poštové zásielky. Banka zvýšila aj limit pre minimálny zostatok a vklad na bežných účtoch. Napríklad kým osobný účet vedený v cudzej mene stál doteraz 1,76 eura, v auguste klienti zaň zaplatia už dve eurá.
 

Vyberte región